IPMedia یا رسانه مهر چیست؟
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانا(داناخبر)، دنیای رسانهها از بدو به وجود آمدن اولین پالسهای ارسال تلگراف، رادیو و بعدها تلویزیون همیشه یکسویه بوده است و این دیدگاه برای جامعه شناسان و اندیشمندان علوم اجتماعی و علوم ارتباطات مطرح بوده است که وسایل ارتباط جمعی به گونهای طراحی شوند که همانگونه که انتقال پیام به انجام میرسد، همزمان و به صورت آنلاین بتوانیم دریافت بازخورد مخاطبان را هم داشته باشیم.
این بازخورد میتواند در قالب یک پیام دیگر از سوی مخاطب یا کاربر و یا در قالب یک دیدگاه مطرح شود.
براساس این دیدگاه بود که حدود 20 سال پیش ایده طراحی تلویزیون تعاملی در کشور بهوجود آمد، در آن سالها تصور همگان بر این بود که تلویزیون تعاملی فقط در حد ایده باقی خواهد ماند؛ اما پس از گذشت سالها گویا این ایده به واقعیت تبدیل شده و قرار است با پلتفرم IP Media یا همان رسانه مهر در اختیار کاربران و مخاطبان سازمان قرار بگیرد.
علی ساوجی، مدیر روابط عمومی معاونت رسانههای مجازی صدا و سیما در گفت و گو با خبرنگار فناوری خبرگزاری دانا، در رابطه با رسانه مهر گفت: اواخر سال 88 بود که معاونت رسانههای مجازی صدا و سیما تاسیس شد، دلیل تاسیس این معاونت هم این بود که احساس میشد صدا و سیما در فضای مجازی هیچ گونه سرویسی را به مخاطبان و کاربران خود ارایه نداده است.
وی ادامه داد: براساس مصوباتی که در افق رسانه مطرح شده بود در واقع دورنمایی از سرویسهای جدید برای مخاطبانمان در نظر گرفتیم که این اتفاق در اواسط سال 89 با تعریف IP Mediaبه وقوع پیوست که بر اساس آن محتوای رسانهای را بر بستر IP و پروتکلهای اینترنتی به مخاطب انتقال میدهیم.
رسانهمهر ربطی به اینترنت ندارد و برای واگذاری آن تنها از بستر اینترنت استفاده کردهایم
ساوجی تصریح کرد: باید تاکید کنم که رسانه مهر اینترنت نیست و به هیچ وجه مفهومی تحت عنوان تلویزیون اینترنتی در اینجا مطرح نیست، بلکه میتوان گفت یکی از سرویسهایی که در بستر رسانه مهر در اختیار کاربر قرار میگیرد، بحث اینترنت و شبکه وب است وگرنه این رسانه هیچ رابطهای با اینترنت ندارد و ما برای واگذاری آن تنها از بستر اینترنت استفاده کردهایم.
مجری رسانه مهر ادامه داد: در بخش تلویزیونی، عملکرد رسانهمهر به این صورت است که سرویسهای بیشتری نسبت به تلویزیون یکسویه در اختیار مخاطب قرار میدهد و قابلیت استفاده بیشتری را برای مخاطبان به همراه خواهد داشت. قابلیتهایی مثل بازگشت به زمان گذشته، ارایه سرویس دسترسی به شبکههای آرشیو گذشته، دسترسی به کنداکتور صدا و سیما و امکان توقف پخش برنامه زنده از جمله سرویسهایی است که با رسانههمر میتوانیم در اختیار داشته باشیم.
وی افزود: سایر خدماتی که در قالب IPمدیا ارایه میشود، انواع برنامههای درخواستی در قالب صوت و تصویر است که میتواند تامین کننده انواع نیازهای رسانهای کاربران اعم از برنامههای سرگرم کننده، برنامههای آموزشی، مستند، سیاسی، ورزشی و...باشد، چراکه قرار است تمام سلیقهها در اینجا مطرح باشد. همچنین در بخش خدمات عمومی بخشی راراه اندازی کردیم تحت عنوان شبکه ما که در واقع وبگاه صدا و سیماست.
ساوجی ادامه داد: در این شبکه قرار است هر آنچه که در برنامههای صدا وسیما ابتر میماند و محدودیت زمانی جلوی آن را میگیرد، در قالب یک پرتال در فضای مجازی مطرح میشود. همچنین از دیگر ویژگیهای این شبکه این است که بیان کننده عملکرد سازمان در فضای وب است که در شبکه ما تعریف شده است.
وی در ادامه صحبتهایش بیان کرد: پرتال شهرداری تهران، هواشناسی، دولت الکترونیک، بانکداری الکترونیک و... از دیگر سرویسهایی است که با کیفیت بالا و بر بستر پهنای باند دو مگ در اختیار مخاطبان قرار میگیرد.
هدف از راهاندازی رسانهمهر دسترسی به ابر داده اطلاعات ایران است
ساوجی هدف از ارایه این سرویسها و خدمات بر بستر رسانههمر را دسترسی به ابر داده اطلاعات ایران دانست و افزود: سعی ما بر این است که یک همنوایی کلی در کشور ایجاد کنیم و بتوانیم ضعفهایی که در حوزه فضای مجازی کشورمان با آن روبروست را پوشش دهیم و با قرار گرفتن کنار هم به دادهای تحت عنوان «ابرداده اطلاعات ایران» برسیم که این هدف غایی ماست.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال شبکه ملی اطلاعات که هنوز به صورت کامل بسترهایش برای ادامه خدمات فراهم نشده است اما با بستری که در IP Media تعریف کردهایم و در اختیار این شبکه قرار میدهیم، شبکه ملی اطلاعات میتواند در اینجا خدماتش را به مردم ارایه دهد که در نهایت کاربرایرانی با صرف کمترین هزینه و بیشترین سرعت و کیفیت بتواند تمام نیازمندیهایش را برطرف کند.
ساوجی ضمن بیان این مطلب که هر سرویسی در IP Media میتواند عملکرد خودش را داشته باشد، عنوان کرد: به طور مثال اگر وبگاه یا پرتالی پیدا شود که این قابلیت را داشته باشد که بتواند محتوای 24 ساعته برای مخاطب تعریف و تولید کند، میتواند بر بستر رسانهمهر در قالب یک کانال تلویزیونی عملکرد داشته باشد و این خدمات جدیدی است که روی رسانه مهر تحقق پیدا کرده است.
وی در تعریف دوسویه بودن این سرویس گفت: کاربر هنگام ثبت نام به همراه دستگاه ست تاب باکس ویژه رسانه مهر که مبتنی بر سیتم عامل اندروید است، صفحه کلید و موس هم دریافت میکند که میتواند به راحتی با وارد شدن به دنیای وب از طریق IP Media، دیدگاههای خودش را انتقال دهد، میتواند به محتواها اضافه کند، محتوا تولید کند، نظرات خودش را ارسال کند و هر آنچه را که میخواهد ببیند و از هر آنچه که نمیخواهد بگذرد.
وی ادامه داد: تا امروز آنتن پخش برنامه در اختیار صدا وسیما بود و کنداکتور را صدا وسیما تعریف میکرد اما رسانه مهر این امکان را به مخاطب میدهد که انتخاب کند در لحظه چه چیزی را میخواهد ببیند و بشنود. همچنین میتوانیم تمام برنامههای تمامی شبکهها را 12 ساعت به عقب برگردانیم و اگر بیش از این بخواهیم آرشیو یک ماهه تمتمی برنامههای صدا و سیما در اختیار کاربر قرار دارد.
ساوجی در ادامه گفت: بستر مورد نیاز IP Media را از خطوط فضایی و مایکروویو و روی زمین انتقال دادیم و برای تحقق آن از شبکه کابل مسی مخابرات استفاده کردیم. چراکه شبکه کابل مسی امکان ارایه خدمات مختلفی را در لحظه به کاربر می دهد و هر اپراتوری می تواند از طریق آن انواع دادهها را انتقال دهد و از آنجا که تامین فیبر نوری که قرار بود تا پایان سال 95 60 درصد کشور را دربرگیرد فعلا محقق نیست، از این رو ما تصمیم گرفتیم از موجودی که در حال حاضر داریم استفاده کنیم و آن هم ثروت زیرخاکی شرکت مخابرات است که در حال حاضر مخابرات از این گنجی که دارد به درستی استفاده نمیکند. چراکه مخابرات از طریق این شبکه کابل مسی یا صوت ارایه میدهد و یا در موارد محدودی دیتا انتقال میدهد اما ما قصد داریم با کمک این شبکه ویدیو را انتقال داده و به دست مردم برسانیم که اجرایی هم شد.
هرکجا که سیگنالهای مخابراتی و شبکه کابل مسی باشد، میتوانیم این سرویس را ارایه دهیم
وی افزود: برای انتقال محتوای رسانهمهر ADSL نیاز عمده ما نیست اما از آنجا که شبکه اینترنت کشور در حال حاضر ADSL است ما روی این بستر این شبکه را ارایه میدهیم اما این به این معنی نیست که کاربر برای استفاده از IP Media نیازی به تجهیزات سخت افزاری مانند مودم دارد. به عبارت دیگر ما از پروتکلهای اینترنت استفاده کردیم و این با چیزی که از طریق اینترنت ارایه میشود بسیار متفاوت است. هرکجا که مخابرات سیگنالهای مخابراتی را ارایه کرده باشد و تا هرجا که شبکه کابل مسی را گسترانده باشد، ما میتوانیم این سرویس را ارایه دهیم.
ساوجی ادامه داد: قرار است رسانه مهر سازمان دوم صدا و سیما باشد، به این معنی که تحریمها، جنگ، کورشدن ارسال امواج و فرستندهها و هر اتفاق دیگری نمیتواند جلوی فعالیت این شبکه را بگیرد. یعنی اگر تمامی ارتباطات کشورمان اعم از زمینی، هوایی، دریایی و... قطع شود این سیستم قدرت عملکردی خودش را حفظ خواهد کرد.
مدیر روابط عمومی معاونت رسانههای مجازی صدا وسیما در ادامه صحبتهایش گفت: تمرکز و دخالت سازمان فقط روی بحث محتواست و واگذاری و نگهداری و توسعه IP Media به بخش خصوصی واگذار شده است. چراکه هدف این بوده که بتوانیم از این طریق تولید ثروت و ایجاد اشتغال کنیم.
ساوجی ادامه داد: طبق برنامهای که در افق رسانه برای معاونت تعریف شده است، ماموریت تامین محتوا در فضای مجازی برعهده معاونت است و از آنجا که زمانبر است تلاش گستردهای را میطلبد و تمامی جزئیات، ضوابط و خط قرمزها طبق قوانین صدا و سیماست و هرکسی بخواهد در راستای تولید محتوا وارد این مجموعه شود باید همان خط و مشیها را رعایت کند. همچنین تولید محتوا برای همه وزارتخانهها، سازمانها، دانشگاهها، مراکز دولتی و خصوصی و حتی افراد عادی فراهم است و ما فقط بر روی این محتواها نظارت می کنیم.
وی افزود: این سیستم سه سال است که راه اندازی شده است، یعنی حدود سه سال است که ما آمادگی ارایه سرویس و خدمات را داشتیم اما با توجه به مشکلات اقتصادی که در چند سال گذشته کشورمان با آن مواجه بود سرمایهگذاران با احتیاط رفتار میکردند. افرادی بودند که میخواستند با شرایط خودشان کار را ارایه دهند و ما به عنوان سازمان حاکمیتی نمیخواستیم شرایط آنها را قبول کنیم.
ضریب نفوذ صددرصدی را برای رسانهمهر در نظر گرفتیم
ساوجی ضمن بیان این مطلب که اخیرا سرمایهگذارانی برای همکاری اظهار تمایل کردند و شرکت «بهنگام غدیر» قرار است به عنوان اولین اپراتور در این زمینه فعالیت کند، گفت: قطعا از دهه فخر سال جاری، ثبت نام رسانهمهر از طریق مراکز مخابراتی در شش استان تهران، آذربایجان شرقی، اصفهان، خراسان رضوی، یزد و قزوین آغاز میشود و از همان زمان مردم این شش استان میتوانند رسانهمهر را در منزل خود داشته باشند.
وی ادامه داد: هزینه ثبت نام رقمی بین 250 تا 300 هزار تومان است که هزینه خرید تجهیزات سخت افزاری است و ماهانه 15 هزار تومان هم مبلغی تحت عنوان آبونمان روی قبض تلفن کاربر اعمال میشود و بقیه هزینهها هم به نحوه استفاده کاربر مربوط میشود. به عنوان مثال اگر کاربر بخواهد برنامه خاصی را دانلود کند هزینه اضافی علاوه بر مبلغ آبونمان برای وی اعمال میشود. اما از آنجا که همیشه این ابزار و خدمات درذ اختیاز کاربر است برای استفاده از آن نیازی به دانلود و پرداخت هزینه اضافی نیست مگر زمانیکه کاربر دنبال موضوع خاصی است و میخواهد برای خودش آرشیوی داشته باشد. وگرنه برای استفاده از خدمات رسانه مهر نیازی به دانلود کردن و صرف هزینه خاصی نیست، چراکه تمام سعی ما بر این است کاربر با صرف کمترین هزینه بتواند برنامههای مورد علاقهاش را انتخاب کند.
وی ادامه داد: فاز اول رسانه مهر در شش استان آغاز شده که از دهه فجر به طور کامل راه اندازی میشود و با توجه به وسعت عملکرد آن تا پایان سال 93 اکثر مناطق کشور را در برخواهد گرفت چراکه ما ضریب نفوذ صددرصد را برای این سیستم در نظر گرفتیم. بستری فراهم است، سیستمی تعریف شده و به راحتی میشود این سیستم را در همه استانها راه اندازی کرد.
ساوجی افزود: در این میان منتفع واقعی مخابرات است، چراکه از طریق این سیستم بیشترین استفاده را از ثروتی که دارد میکند و مسلما سود خوبی به دست خواهد آورد. به هرحال این سرویس ثروتی ایجاد میکند که بخشی از آن را صدا وسیما، بخشی را مخابرات و بخشی از آن راهم اپراتور به عنوان بخش خصوصی استفاده میکند.
وی تصریح کرد: صدا وسیما کابل مسی را از مخابرات اجاره نکرده است و قرار است براساس سودی که از این سرویس میبریم سهم بندی صورت بگیرد و هرکس حق خودش را بردارد.
این بازخورد میتواند در قالب یک پیام دیگر از سوی مخاطب یا کاربر و یا در قالب یک دیدگاه مطرح شود.
براساس این دیدگاه بود که حدود 20 سال پیش ایده طراحی تلویزیون تعاملی در کشور بهوجود آمد، در آن سالها تصور همگان بر این بود که تلویزیون تعاملی فقط در حد ایده باقی خواهد ماند؛ اما پس از گذشت سالها گویا این ایده به واقعیت تبدیل شده و قرار است با پلتفرم IP Media یا همان رسانه مهر در اختیار کاربران و مخاطبان سازمان قرار بگیرد.
علی ساوجی، مدیر روابط عمومی معاونت رسانههای مجازی صدا و سیما در گفت و گو با خبرنگار فناوری خبرگزاری دانا، در رابطه با رسانه مهر گفت: اواخر سال 88 بود که معاونت رسانههای مجازی صدا و سیما تاسیس شد، دلیل تاسیس این معاونت هم این بود که احساس میشد صدا و سیما در فضای مجازی هیچ گونه سرویسی را به مخاطبان و کاربران خود ارایه نداده است.
رسانهمهر ربطی به اینترنت ندارد و برای واگذاری آن تنها از بستر اینترنت استفاده کردهایم
ساوجی تصریح کرد: باید تاکید کنم که رسانه مهر اینترنت نیست و به هیچ وجه مفهومی تحت عنوان تلویزیون اینترنتی در اینجا مطرح نیست، بلکه میتوان گفت یکی از سرویسهایی که در بستر رسانه مهر در اختیار کاربر قرار میگیرد، بحث اینترنت و شبکه وب است وگرنه این رسانه هیچ رابطهای با اینترنت ندارد و ما برای واگذاری آن تنها از بستر اینترنت استفاده کردهایم.
مجری رسانه مهر ادامه داد: در بخش تلویزیونی، عملکرد رسانهمهر به این صورت است که سرویسهای بیشتری نسبت به تلویزیون یکسویه در اختیار مخاطب قرار میدهد و قابلیت استفاده بیشتری را برای مخاطبان به همراه خواهد داشت. قابلیتهایی مثل بازگشت به زمان گذشته، ارایه سرویس دسترسی به شبکههای آرشیو گذشته، دسترسی به کنداکتور صدا و سیما و امکان توقف پخش برنامه زنده از جمله سرویسهایی است که با رسانههمر میتوانیم در اختیار داشته باشیم.
ساوجی ادامه داد: در این شبکه قرار است هر آنچه که در برنامههای صدا وسیما ابتر میماند و محدودیت زمانی جلوی آن را میگیرد، در قالب یک پرتال در فضای مجازی مطرح میشود. همچنین از دیگر ویژگیهای این شبکه این است که بیان کننده عملکرد سازمان در فضای وب است که در شبکه ما تعریف شده است.
هدف از راهاندازی رسانهمهر دسترسی به ابر داده اطلاعات ایران است
ساوجی هدف از ارایه این سرویسها و خدمات بر بستر رسانههمر را دسترسی به ابر داده اطلاعات ایران دانست و افزود: سعی ما بر این است که یک همنوایی کلی در کشور ایجاد کنیم و بتوانیم ضعفهایی که در حوزه فضای مجازی کشورمان با آن روبروست را پوشش دهیم و با قرار گرفتن کنار هم به دادهای تحت عنوان «ابرداده اطلاعات ایران» برسیم که این هدف غایی ماست.
ساوجی ضمن بیان این مطلب که هر سرویسی در IP Media میتواند عملکرد خودش را داشته باشد، عنوان کرد: به طور مثال اگر وبگاه یا پرتالی پیدا شود که این قابلیت را داشته باشد که بتواند محتوای 24 ساعته برای مخاطب تعریف و تولید کند، میتواند بر بستر رسانهمهر در قالب یک کانال تلویزیونی عملکرد داشته باشد و این خدمات جدیدی است که روی رسانه مهر تحقق پیدا کرده است.
وی ادامه داد: تا امروز آنتن پخش برنامه در اختیار صدا وسیما بود و کنداکتور را صدا وسیما تعریف میکرد اما رسانه مهر این امکان را به مخاطب میدهد که انتخاب کند در لحظه چه چیزی را میخواهد ببیند و بشنود. همچنین میتوانیم تمام برنامههای تمامی شبکهها را 12 ساعت به عقب برگردانیم و اگر بیش از این بخواهیم آرشیو یک ماهه تمتمی برنامههای صدا و سیما در اختیار کاربر قرار دارد.
هرکجا که سیگنالهای مخابراتی و شبکه کابل مسی باشد، میتوانیم این سرویس را ارایه دهیم
وی افزود: برای انتقال محتوای رسانهمهر ADSL نیاز عمده ما نیست اما از آنجا که شبکه اینترنت کشور در حال حاضر ADSL است ما روی این بستر این شبکه را ارایه میدهیم اما این به این معنی نیست که کاربر برای استفاده از IP Media نیازی به تجهیزات سخت افزاری مانند مودم دارد. به عبارت دیگر ما از پروتکلهای اینترنت استفاده کردیم و این با چیزی که از طریق اینترنت ارایه میشود بسیار متفاوت است. هرکجا که مخابرات سیگنالهای مخابراتی را ارایه کرده باشد و تا هرجا که شبکه کابل مسی را گسترانده باشد، ما میتوانیم این سرویس را ارایه دهیم.
مدیر روابط عمومی معاونت رسانههای مجازی صدا وسیما در ادامه صحبتهایش گفت: تمرکز و دخالت سازمان فقط روی بحث محتواست و واگذاری و نگهداری و توسعه IP Media به بخش خصوصی واگذار شده است. چراکه هدف این بوده که بتوانیم از این طریق تولید ثروت و ایجاد اشتغال کنیم.
ساوجی ادامه داد: طبق برنامهای که در افق رسانه برای معاونت تعریف شده است، ماموریت تامین محتوا در فضای مجازی برعهده معاونت است و از آنجا که زمانبر است تلاش گستردهای را میطلبد و تمامی جزئیات، ضوابط و خط قرمزها طبق قوانین صدا و سیماست و هرکسی بخواهد در راستای تولید محتوا وارد این مجموعه شود باید همان خط و مشیها را رعایت کند. همچنین تولید محتوا برای همه وزارتخانهها، سازمانها، دانشگاهها، مراکز دولتی و خصوصی و حتی افراد عادی فراهم است و ما فقط بر روی این محتواها نظارت می کنیم.
ضریب نفوذ صددرصدی را برای رسانهمهر در نظر گرفتیم
ساوجی ضمن بیان این مطلب که اخیرا سرمایهگذارانی برای همکاری اظهار تمایل کردند و شرکت «بهنگام غدیر» قرار است به عنوان اولین اپراتور در این زمینه فعالیت کند، گفت: قطعا از دهه فخر سال جاری، ثبت نام رسانهمهر از طریق مراکز مخابراتی در شش استان تهران، آذربایجان شرقی، اصفهان، خراسان رضوی، یزد و قزوین آغاز میشود و از همان زمان مردم این شش استان میتوانند رسانهمهر را در منزل خود داشته باشند.
وی ادامه داد: هزینه ثبت نام رقمی بین 250 تا 300 هزار تومان است که هزینه خرید تجهیزات سخت افزاری است و ماهانه 15 هزار تومان هم مبلغی تحت عنوان آبونمان روی قبض تلفن کاربر اعمال میشود و بقیه هزینهها هم به نحوه استفاده کاربر مربوط میشود. به عنوان مثال اگر کاربر بخواهد برنامه خاصی را دانلود کند هزینه اضافی علاوه بر مبلغ آبونمان برای وی اعمال میشود. اما از آنجا که همیشه این ابزار و خدمات درذ اختیاز کاربر است برای استفاده از آن نیازی به دانلود و پرداخت هزینه اضافی نیست مگر زمانیکه کاربر دنبال موضوع خاصی است و میخواهد برای خودش آرشیوی داشته باشد. وگرنه برای استفاده از خدمات رسانه مهر نیازی به دانلود کردن و صرف هزینه خاصی نیست، چراکه تمام سعی ما بر این است کاربر با صرف کمترین هزینه بتواند برنامههای مورد علاقهاش را انتخاب کند.
وی ادامه داد: فاز اول رسانه مهر در شش استان آغاز شده که از دهه فجر به طور کامل راه اندازی میشود و با توجه به وسعت عملکرد آن تا پایان سال 93 اکثر مناطق کشور را در برخواهد گرفت چراکه ما ضریب نفوذ صددرصد را برای این سیستم در نظر گرفتیم. بستری فراهم است، سیستمی تعریف شده و به راحتی میشود این سیستم را در همه استانها راه اندازی کرد.
ساوجی افزود: در این میان منتفع واقعی مخابرات است، چراکه از طریق این سیستم بیشترین استفاده را از ثروتی که دارد میکند و مسلما سود خوبی به دست خواهد آورد. به هرحال این سرویس ثروتی ایجاد میکند که بخشی از آن را صدا وسیما، بخشی را مخابرات و بخشی از آن راهم اپراتور به عنوان بخش خصوصی استفاده میکند.