به گزارش گروه دانش خبرگزاری دانا(داناخبر) به نقل از ایرنا، در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته برای بالابردن توان امدادی در عملیات های جست و جو و نجات ˈآوار، سیلاب، بهمنˈ و پلیسی ˈنگهبانی، ردیابی، جسدیابی، تجسس مواد مخدرˈ از سگ های مختلف زنده یاب، جسدیاب و ردیاب استفاده می شود.
طبق آخرین تحقیقات انجام شده در معتبرترین موسسات علمی کشور سوئیس، مشخص شده پیشرفته ترین دستگاه های زنده یاب در شرایط مناسب تا 35 درصد امکان موفقیت داشته اند و این در حالی است که عملیات جست و جو با سگ های زنده یاب تا 95 درصد به موفقیت می انجامد.
همچنین این سگ ها می تواند تمام بوهای متصاعد شده در محیط را به تفکیک حس کنند و مربیان در مدت حدود 18 ماه به این سگ های نجات یاد می دهند که در برابر بوی انسان زنده و گرفتار واکنش نشان دهند.
این حیوانات وفادار به انسان تحریکات محیطی مثل نور، صدا، بو مزه و حس ها را به صورت پیام های عصبی در چشم، گوش، بینی زبان و پوست خود دریافت می کنند و این پیام ها در مغز یا مرکز سیستم اعصاب این موجودات باهوش برای نجات جان افراد گرفتار در حوادث طبیعی، غیر طبیعی و انسان ساخت پردازش شده و به صورت پارس کردن و جستجو اطراف محیط به مربیان خود اعلام می کنند.
اما در این میان در کشور ما هنگام دریافت درخواست کمک اضطراری از سوی گروه های اعزام سریع سازمان های مختلف امدادرسان به منظور نجات جان افراد گرفتار در شرایط ویژه مانند آوار زلزله ها این گروه های امدادی به علت رعایت برخی مسایل با مشکلات عدیده ای از سوی مردم محلی همراه می شوند که باعث کندی در روند عملیات امدادرسانی به حادثه دیدگان از وقوع حوادث طبیعی و غیر طبیعی می شود.
براساس مشاهدات عینی و میدانی خبرنگار اعزامی ایرنا به شماری از مناطق زلزله زده کشور به اعتقاد و باور برخی از ساکنان مناطق شهری و روستایی در کشور سگ حیوان نجسی است که ورود و تجسس آن بر روی آوار زلزله یا به عبارت دیگر زندگی زیر آوار مانده زلزله زدگان باعث پدید آمدن مشکلاتی از نظر اعتقادی برای آنان می شود.
حال در چنین فضایی سئوال این است که با توجه به نگاه مردم در برخی مناطق شهری و روستایی به سگ های زنده یاب برای نجات جان مصدومین گرفتار در آوار زلزله های مخرب، مفقودین و غرق شدگان سیلاب های ویرانگر، گرفتاران در سقوط بهمن های ناگهانی در جاده ها و مسیرهای سخت گذر و صعب العبور کوهستانی و نظایر آن چه باید کرد؟
آیا هنوز هم باید با حضور گروه های یادشده در مناطق زلزله زده به سمت سگ های نجات سنگ پرتاب کرد و مانع از عملیات جستجو و نجات آنان شد یا اینکه با حمایت از این گروه های تخصصی در نجات جان انسان های گرفتار و محبوس در زیر آوار زلزله و نظایر آن اهتمام ویژه و جدی ورزید.
طبق اطلاعات ارزیابی شده و دریافتی خبرنگار ایرنا از مراکز نگهداری سگ های نجات مشخص شد که قیمت هر قلاده از این سگ ها حدود 30 تا 40 میلیون تومان می باشد که این مبلغ به خاطر قابلیت های ویژه این موجودات برای نجات جان انسان در قبال خرید یا تربیت آنها از سوی سازمان های امدادرسان هزینه می شود.
در همین حال بر اساس اعلام منابع مرتبط با امور کشف جرایم مختلف قیمت هر قلاده از سگ ها ردیاب ، موادیاب و جسدیاب رقمی حدود 80 تا 100 میلیون تومان اعلام شده است.
طبق هشدار کمیته اضطراری فجایع طبیعی (DEC)، هم اکنون بیشترین نگرانی های سازمان های امدادرسان جهان در مورد وقوع زلزله در شهرهای بزرگ جهان از جمله تهران، استانبول در ترکیه و کاتماندو در نپال است که این هشدار زود هنگام از سوی یک سازمان بین المللی فجایع طبیعی ضرورت نگاه ویژه تر رسانه های جمعی به فرهنگ سازی استفاده از سگ های نجات را برای نجات جان افراد گرفتار در زیر آوار زلزله را می طلبد.