فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سبک زندگی ؛ کلاستروفوبیا یا تنگنا هراسی نوعی اختلال اضطرابی است که به هنگام قرار گرفتن در محیط بسته ایجاد می شود و منجر به به ترس و وحشت زدگی فرد می شود.افرادی که از این اختلال رنج می برند ، با قرار گرفتن در محیط های بسته حالات و احساسات ناخوشایندی پیدا می کنند و با ترس از درست نفس کشیدن یا به پایان رسیدن اکسیژن و خفگی مواجه می شوند.
روانپزشکان براین باورند که تنها ، قرار گرفتن در محیط های بسته برای ایجاد این اختلال کافی نیست ، بلکه ترس از اینکه چه بلاهایی ممکن است درمحیط بسته به سراغ فرد بیاید نیز می تواند در شکل گیری این استرس و اضطراب نقش داشته باشد.
افراد مبتلا به این بیماری ، از محدود شدن یا گیر افتادن در محیط های خاص ، هراس دارند . این گونه افراد با بسته بودن در های اتاق مضطرب و نگران می شوند. در صورت گرفتار شدن در ترافیک ، از استفاده از وسایل نقلیه خودداری می کنند و استفاده از پلکان را به جای آسانسور ترجیح می دهند.
نشانه ها
تنگنا هراسی با نشانه های بسیاری همراه است. عرق کردن ، افزایش ضربان قلب ، بالارفتن فشار خون ، سرگیجه ، احساس ضعف و حواس پرتی ، خشکی دهان ، تنفس سریع ، تب شدید ، لرزش بی اختیار بدن ، حالت تهوع ، بی حسی ، احساس خفگی ، درد و فشار بر قفسه سینه ، دشوار شدن تنفس ، دستپاچگی و پریشانی و ترس از صدمه دیدن و بیمار شدن آز جمله علائمی است که در افراد مبتلا به تنگنا هراسی دیده می شود.
راه کارهایی برای درمان
امروزه روانپزشکان با بررسی علل این اختلال مناسب ترین راهکار درمانی را برای بیمار بر می گزینند. مشاوره و داروهای ضد اضطراب از جمله مهم ترین درمان هایی است که برای افراد مبتلا به کلاستروفوبیای شدید تجویز می شود.
توصیه هایی برای کنترل و مقابله با بیماری
ورزش کردن
ورزش کردن علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود سلامت قلب و عروق ، باعث تولید اندورفین می شود و احساسات خوبی را برای شما به ارمغان می آورد.
کنترل افکار
یکی از مهم ترین راهکارهایی است که می تواند در آرامش خیال به شما کمک کند. پس به جای پیش بینی های منفی و ترس های غیر منطقی ، حقایق و واقعیات را جایگزین کرده و از منفی بافی خودداری کنید.
کاهش استرس
از یادآوری تجربیات ترس آور و استرس زا خودداری کرده و راه های کسب آرامش را در خود تقویت کنید. برای مثال بهتر است مصرف کافئین و قند را کاهش دهید و یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید. هم چنین تکنیک های ریلکسیشن را یاد بگیرید و قدم هایی برای کاهش فشار بر سیستم عصبی خود بردارید. همینطور بهتر است خواب کافی داشته باشید و با سپری کردن وقت خود به فعالیت های مورد علاقه ، آرامش و رضایت را به ذهن و روح خود تزریق کنید.