فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سبک زندگی ؛ مشکلات خواب در کودکان یکی از شایع ترین اختلالات رفتاری است که می تواند کودک را در معرض مشکلات جسمانی ، روانی و عاطفی قرار دهد و به آرامش خانواده آسیب برساند. درمقابل خواب سالم به حفظ و بازسازی سلامت جسم و روح ، افزایش کیفیت زندگی و عملکرد صحیح کودک در طول روز کمک می کند و هم چنین می تواند در تنظیم حرارت ، ایجاد و ذخیره ی انرژی اهمیتی حیاتی داشته باشد.
شیوه های خواباندن کودک یکی از عواملی است که می تواند در چگونگی خواب و رفع مشکلات آن مؤثر واقع شود. از آن جایی که در اوایل تولد ، نوزاد انسان قادر به تشخیص شب و روز نیست ، والدین معمولا برای خواباندن کودک شان از شیوه های متفاوتی استفاده می کنند که در ادامه به مواردی از آن اشاره می کنیم :
از چراغ های کم نور استفاده کنید
خواباندن کودک نباید در موقعیتی استرس زا باشد . هرچه به زمان خواب کودک نزدیک می شوید ، بهتر است اتاق را آرام کنید ، محیط را کم نور و سکوت بیشتری را در فضا حکم فرما نمایید. چرا که هر استرسی در محیط خانه سبب آزاد شدن هورمون کوتیزول در بدن کودک شده و باعث بیدار ماندن آن ها می شود.
از اسانس اسطوخودوس استفاده کنید
یکی از مؤثر ترین روش ها برای به خواب رفتن کودک استفاده از رایحه ها برای اثر گذاری در مغز است. اسانس اسطوخودوس از جمله بهترین روش های درمان طبیعی بی خوابی به شمار می رود. با قرار دادن اسطوخودوس در دیفیوزر ، این رایحه در خانه پخش می شود و درنتیجه به همراه نور کم ، کودک را در خواب عمیقی فرو می برد.
علل ترس از خواب را برطرف کنید
اگر دلیلی وجود دارد که کودک شما به خواب نمی رود و از چیزی ترسیده است ، هرگز ترس کودک در این شرایط نادیده نگیرید. بی اهمیتی به این ترس ها ممکن است در حال حاضر راحت به نظر برسد ،اما یک اشتباه بزرگ است. بنابراین اگر فکر می کنید کودک از چیزی ترسیده است ، در این مورد با او صحبت کنید. به کودک اطمینان دهید که در کنار او هستید تا آرام بخوابد.
به یاد داشته باشید که کودک باید در خواب احساس امنیت و محافظت کند . وقتی به هر دلیلی این اتفاق نمی افتد ، ممکن است مشکلات روحی و روانی کوتاه مدت و بلند مدت برای کودک به وجود آید.
قبل از خواب برنامه ی منظم داشته باشید
برای نوزادان ، کودکان نوپا و کودکان پیش دبستانی ، داشتن یک برنامه ی منظم قبل از خواب برای کمک به خواب رفتن کودک توصیه می شود. لازم نیست یک برنامه و روال پیچیده داشته باشید ، این روال هرچه باشد ، به مغز علامت می دهد که زمان آرامش و خواب فرا رسیده است.
زمان استاندارد بیدار شدن را تنظیم کنید
همانطور که برای خواباندن کودک ساعت خاصی را تعیین می کنید ، برای بیدار شدن فرزندتان نیز ساعت مشخصی را در نظر بگیرید و هرروز صبح کودک را در همان ساعت از خواب بیدار کنید. به یاد داشته باشید کودک هرچه مدت خواب بیشتری در روز داشته باشد ، خوابیدن در شب برای او دشوارتر خواهد بود.
قبل از خواب برای کودک داستان بگویید
یک راه برای آرامش بخشیدن به کودک در پایان روز خواندن کتاب داستان است. البته گاهی خواندن داستان شفاهی توسط والدین نیز موثر واقع می شود.
تلویزیون ، صفحه ی نمایش و عوامل تحریک بصری را خاموش کنید
حدود یک یا دو ساعت قبل از خواب ، تلویزیون را خاموش کرده و صفحه های مانیتور و موبایل را خاموش کنید ، زیرا نور ساطع شده از کامپیوتر و تلویزیون می تواند در تولید ملاتونین اختلال ایجاد کند و کودک را بیشتر از زمان دلخواه بیدار نگه دارد.