در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۴۷۴۳۴
تاریخ انتشار: ۲۰ فروردين ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۰
شناخت هیجانات یکی از مهارت های مهم زندگی
نویسنده: فاطمه سادات زاهدی
معرفی و شناخت هیجان، خشم ، اندوه ، ترس ، شادی ، تنفر و تعجب شش هیجان اصلی در انسان ها عاملی مهم در مسیر آرامش است.

به ‌‌‌‌‌گزارش خبرگزاری دانا، فاطمه سادات زاهدی، کارشناس ارشد مشاوره، پیرامون شناخت انواع هیجانات چنین گفت:

شناخت انواع هیجانات

هیجان خشم

خشم نوعی هیجان و شرایط روانی است که در نتیجه رنجش شدید اشخاص بوجود می آید. من جمله علایم پدید آمدن این نوع از هیجان افزایش فشار خون، افزایش تعداد ضربان قلب و افزایش ميزان آدرنالین ترشح شده در خون می باشد؛ بنابراین خشم نوعی هیجان است که مغز ما نسبت به درد وارد شده از خویش بروز می دهد و یک نوع هیجان ناخوشایند است.

هیجان اندوه

اندوه نیز مثل دیگر هیجانات از شدت و ضعف بهره مند است. بطوری که در حالتی از آن با یک سری علایم ویژه طبیعی تلقی می شوند. در حالی که انوع شدید و مهم تر آن یا زمانیکه بدون علت واضحی در شخص وجود دارند، وجود یک اختلال روانی را در پیش می کشند. در هر حال این هیجان هم از دسته هیجانات منفی است وجنبه ناخوشایندی دارد. مشخص بودن و بی تحرکی، کاهش گردش خون، رنگ پریدگی صورت، سست شدن عضلات، پلک های پائین افتاده از علایم غم و اندوه هستند. همچنين حالت سر اندکی رو به سینه خم می شود، لبها، گونه ها و ارواره ها همه از موقعیت طبیعی بیرون می‌شوند و به طرف پایین رها می شوند. تنفس کُند و ضعیف می شود و غالباً آه های عمیق نفس را قطع می کنند. یک نشانه ثابت و دائمی اندوه این است که افراد به سرما حساسیت نشان می‌دهند و به سختی می‌توانند خویش را گرم نگه دارند. بی اشتهایی و عدم تمایل به غذا خوردن هم در هیجان غم و اندوه دیده می شود.

هیجان ترس

ترس نوعی از هیجان است که در عکس العمل شخص نسبت به خطرات حقیقی اطراف خویش بوجود می آید و یک هیجان ناخوش‌آیند می باشد. بعضی از داشنمندان، ترس را واکنشی به محرک های منفی خاص می دانند که از ساز و کارهای بقاء می‌باشد .

هیجان شادی

هیجان شادمانی یک شرایط روانی در اشخاص همراه با حس لذت، عشق، خوشبختی و خوشحالی می باشد. پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که خوشحالی منجر به تقویت سیستم دفاعی بدن و تقویت سیستم اعصاب خواهد گردید؛ بنابراین از این جهت یکی از زیباترین هیجان ها هم می‌باشد برای این که بسیار برای شما خوش آیند بوده و برای جسم شما موثر است.

هیجان تنفر

با وجود این که این هیجان یک مکانیزم دفاعی اساسی است و دارای ارزش حیاتی قابل ملاحظه ای است، لیکن هنوز بطور منظم مورد مطالعه و بررسی قرار نگرفته است و از آنجائی که تنفر در مواجهه با یک محرک آزارنده که موجب رنجش می شود بوجود می آید، همراه با حرکاتی است که هدف آنها کنار زدن عامل اذیت کننده یا مراقبت فرد از آن عامل است. تنفر شدید بصورت حرکاتی در نزدیکی دهان بروز می کند که درست مثل حرکات دهان پیش از استفراغ کردن است.

در این شرایط نیمه بسته شدن پلکها و به عقب برگشتن صورت یا تمامی بدن هم نشانگر ابراز تنفر شدید است. این حرکات طوری انجام می گیرد که گویا محرک موردنظر ارزش گناه کردن هم ندارد. تف کردن علامتی عمومی برای نفرت و انزجار است. داروین می گوید: تف کردن بیانگر رفع عوامل اذیت کننده از دهان است.»

 

هیجان تعجب

همه موجودات زنده در جریان زندگی خویش به خودی به محرکهای تازه و نو ظهوری مواجه می شوند. در برخورد با چنین محرک هایی الگوی عکس العمل را می توان تکان هیجانی یا تعجب نامید. این واکنش ها فقط در مواقعی بروز می کنند که محرک های شناخته نشده، مبهم، نامعلوم، شدید و ناگهانی وارد عمل می شوند. برانگیخته شدن بینایی و شنوایی، باز شدن دهان و چشمها و ابروان بالا کشیده شده، تولید صدای ناگهانی از دهان و از جا پریدن علائم اساسی تعجب هستند، با توجه به اینکه در مورد انسان نوع شخصیت در الگوی خاص او در حالت بازتاب هیجانی مثل تعجب تأثير دارد. بعضی اشخاص شاید سر و صدای بیشتری بکنند و تفاوت های دیگری با یکدیگر داشته باشند.

 

ارسال نظر